brown macarons with pink decals

Kako je sve krenulo…

Pričajmo malo o  meni

Nisam mislila kako ću morati pisati nešto o sebi, a kamo li se predstaviti kao mlada vlasnica svoje macarons slastičarnice. Kako se uvijek najbolje stvari u životu dogode sasvim slučajno, moram reći da je upravo i mene jedna takva pogodila. Od tada smatram da rizik, koliko god se činio strašnim, može pružiti samo nove dimenzije pogleda na svijet.

Sve je počelo 12. prosinca 2016. godine kada sam zamrznula svoje visokoobrazovno školovanje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu jer sam shvatila kako vrući stolac i knjiga nisu ono što bi me moglo ispuniti, iako glasim kao obožavani rekreativac i pustolov.

Tražeći sebe i svoje snove, prolazila sam kroz raznolik put pokušavajući objasniti prvo sebi samoj, a zatim i drugima što želim. Naravno, svakodnevno bih se spotaknula na neshvaćene poglede roditelja i njihovom željom za sigurnošću, propustila predavanja na fakultetu zbog odlaska na tečajeve slastičarstva te prolila ne znoj, već suze radeći u restoranima koji nisu htjeli cijeniti moje znanje. No, uvijek je tu bilo iznimaka te onih ljudi i njihovih restorana koji su mi pružili iskustvo i time od mene napravili osobu kakva sam danas.

Kroz tih nekoliko godina, taj jedan tečaj u meni je napokon izazvao sreću i široki osmijeh na mojem licu. Macarosni, kao slavna francusko-talijanska slastica postali su suputnici u mom životu i glavni instrument uz pomoć kojih danas uspijevam usrećiti tisuće drugih.

Možda je pitanje većine vas zašto baš oni, međutim odgovor nije težak. To su kolačići koje može izraditi samo ljubav i strpljenje jer ako jedna sitnica prilikom njihove izrade nije po njihovoj volji, možete zaboraviti na vrijeme koje ste uložili u njih. Zbog tih izazova koje pružaju, odlučila sam zasukati rukave i početi vam pričati vlastitu priču, a upravo je to Macarons by Marija.

decoration with almond for website
decoration for about us page

O glavnoj slastici

Mala povijest Macaronsa

Macarons možemo predstaviti kao slasticu čiji korijen riječi proizlazi iz talijanskog jezika, “maccheroni” što u prijevodu označava ukusnu tjesteninu. Postoje različita mišljenja od kuda potječu macaronsi i kako su nastali, međutim ovdje vam mogu ispričati dvije najpoznatije legende.

Prva legenda

Prvu je potaknula Katarina Medici koja je prilikom vlastitog vjenčanja s Henryem II., povela sa sobom iz Italije vrhunskog slastičara u Francusku koji je ondje otkrio ovu slasticu drugima.

druga legenda

U francuskom gradu Nancy postojale su dvije časne sestre koje su za vrijeme Francuske revolucije osmislile “ljuske” kako bi se mogle prehraniti za vrijeme tog kriznog razdoblja. Kako su ih radile, tako su ih dijelile seljanima te su od tada proglašene “Les Soeurs Macaronse” iliti sestre Macarons.

Iz prethodno navedenog, možete vidjeti kako su sami macaronsi u početku bile takozvane ljuske, nešto kao hostija, napravljeni od šećera, bjelanjaka i mljevenih badema.

Tek početkom 20. stoljeća Pierre Desfontaines, unuk Louisa Ernesta Laduree-a, vlasnika najpoznatije francuske slastičarnice, dolazi do ideje kako bi ih čokoladno punjenje međusobno moglo spajati. Od tog trenutka ono postaje najpoznatijom francuskom slasticom i njenim simbolom.

Danas ih možemo vidjeti u različitim bojama i oblicima i upravo je to njihova čar, ne predstavljaju granice, već upravo suprotno, govore nam da nikada ne prestajemo maštati.

Slatke tajne malih majstora

bag of flour icon

Samo najbolji sastojci

Za izradu slastica kao bazu koristim domaće badem brašno, šećer i bjelanjke, dok su kreme napravljene na bazi maslaca i francuskih pasti. Za izradu svakih, koristim dnevno svježe sastojke te ih pomno i osobno biram prije nego se upustim u izradu macaronsa.

recipe icon

Vlastiti recepti

Miješanjem tradicionalnih okusa i oblika te promišljanjem kako da ljudima ponudim nešto potpuno novo, proizašli su moji macaronsi, drugačiji i autentični. Ono čime izazivaju pažnju je to što mogu biti personalizirani i time napravljena slastica za svaku prigodu.

hands in the air

Macarons je kolač, a ne keks!

Macaronsi se često smatraju malim i slatkim keksom koji može svoj vijek trajanja obilježiti i na više od 10 dana, međutim tome nije tako. Ono ipak ima sastojke koji su lako kvarljivi ( jaja i maslac) i time zahtijevaju da ih se čuva u hladnjaku do tjedan dana. Prema prethodno navedenom, želimo napomenuti kako ne preuzimamo krivnju za macaronse ukoliko je od narudžbe prošlo 7 dana ili ukoliko se nisu na pravilan način skladištili.

eight red macarons grouped
five blue macarons grouped

Posjeti me:

Baštijanova ulica 17, Zagreb

Radno vrijeme:

Ponedjeljak-Petak: 09:00 – 21:00
Subota: 10:00 – 14:00

Ljetno radno vrijeme (1.7. – 1.9.)
Ponedjeljak-Petak: 10:00 – 19:00
Subota: zatvoreno

Zaprati me:

Kontakt:

E-mail: marija@macarons.hr

tel.: 095/9152-800 (Baštijanova)